Vélemények

Komáromy Orsolya
A Frim Jakab Képességfejlesztő Szakosított Otthon Székesfehérvár szívében található.
Évek óta használjuk a Zsidi Ferenc által készített állványszövőszékeket.
Ellátottaink nagyon szívesen dolgoznak vele, mert a felvetés kivételével teljesen önállóan tudják kezelni. A szövés szép, egyenletes lesz, sokkal jobban tömöríthető az anyag, mint a hagyományos állványok esetén. A felvetőszálak feszessége szövés közben is állítható, vastag fonal vagy rongy használata során sem "ugranak" másik helyre a szálak.
Könnyű kezelése miatt ajánljuk mozgáskorlátozottaknak is.
Néhány munka, melyek ezen az állványon készültek

Köszönettel: Komáromy Orsolya
Hraskáné Halász Tünde
Frim Jakab K.Sz.O. dolgozói

Tóth Zoltán
Intézményünk és közhasznú gyógypedagógiai alapítványunk /Algernon alapítvány/ közel két évtizede szervezi a csepeli halmozottan sérült fiatalok rehabilitációs foglalkoztatását.

A védőmunkahely jellegű szociális foglalkoztatás alapeszköze a Zsidi úr által konstruált, könnyen kezelhető és strapabíró állványszövőszék, amelyen szebbnél szebb szőnyegeket, valamint textíliákat szőnek gondozottjaink. A speciális cég folyamatos alkatrész utánpótlást, igény esetén használati tanácsadást is biztosít a megrendelők számára.
Iskolánk és rehabilitációs foglalkoztatónk egyaránt egyértelműen elégedett a minőséget hordozó és megtartó Zsidi állványszövőszékek alkalmazásával.

Üdvözlettel: Tóth Zoltán
gyógypedagógiai tanár
igazgató
alapítványi kurátor

Juhász Zsuzsanna
A martonvásári FMÖ Pápay Ágoston Általános Iskolája, Készségfejlesztő Speciális Szakiskolája és Diákotthona részéről megkeresésére az alábbiakat közöljük:

Speciális szakiskolánkban 6 db ilyen "lábítós" (pedálos) szövőállványt használunk.
Tapasztalatcsere során egy hasonló intézményben találkoztunk először ezzel a nagyon jó eszközzel, ott láthattuk, hogy a sérültek is milyen jól tudják használni. Amikor egy pályázat lehetőséget nyújtott eszközbővítésre, a választásunk egyértelműen erre az eszközre esett. Végre megrendelhettük!
A szállítás a megbeszélt időben történt, összeállítás után pontos útmutatást kaptunk a használatáról.
Terítőket, lábtörtlőket, különböző méretű szőnyegeket, faliszőnyegeket, tarisznyákat készítünk rajtuk.

Tapasztalataink a következők:
  • Könnyen kezelhető, egyszerű a felvetése.
  • Nagyon praktikus az állíthatósága miatt. Amekkora darabot szeretnénk, akkorára állítjuk, ezáltal takarékoskodhatunk a felvetőfonallal.
  • Egyaránt alkalmas fonal, rongy, gyapjú szövésére.
  • A plexiből készült nyüst nem teszi tönkre a felvetőfonalat, aminek lecsapásával egyenletes tömörségű szövés készíthető.
  • Külön szélettartó szerkezet nélkül is szépen tartható a munkadarabok szélessége.
  • Kevésbé ügyes gyermekek is jól tudják használni, ezáltal ők is sikerélményekhez juthatnak.
Mindent összevetve: csak jó tapasztalataink vannak, köszönjük szépen!

Tisztelettel: Juhász Zsuzsanna
szaktanár
Takácsné Szigeti Ilona
Zsidi Ferenc Úr 2005. óta készít intézményünk számára állványos szövőszékeket, amelyeket ellátottaink a mindennapi munkafoglalkoztatás során használnak. Zsidi Úr szövőszékeinek tervezésekor arra törekedett, hogy az eszközzel dolgozó ellátottak azt könnyen kezelhessék, a különféle munkafázisokat minél egyszerűbben elsajátíthassák. A szövőszékek beállításában segítséget nyújtott, bármilyen felmerülő kérdés vagy probléma esetén maximálisan együttműködő volt!

Takácsné Szigeti Ilona igazgató
H.M.Ö. Pszichiátriai és Szenvedélybetegek Otthona, Füzesabony
Bandi István
Vélemény a Zsidi-féle állványszövőszékről
A kéziszövés hasznos elfoglaltságot biztosít azok részére akik szabadidejükben szép szőnyegeket, faliszőnyegeket, terítőket, diszpárnákat stb. készítenének. Az állvány esztétikus kivitele, kis helyigénye lehetővé teszi, hogy a lakás bármely helyiségében elhelyezzük. Kezelése egyszerű. A felvetés, a vetülék bevetése, a szőnyeg mintázása nagyon gyorsan elsajátítható. A szabadalmaztatott szövőszék lapváltója szellemesen oldja meg a szádképzést és a vetülék beszorítását is. A lábítós szádképzés gyors, a lapváltó egyenletes vetüléksürüséget biztosít. Egy szádnyílásba szakaszosan több különböző színű vetüléket vethetünk be, így kelim mintázatú szőnyegeket készíthetünk. Rongyszőnyeg, modern mintázatú szőnyeg szövésére is alkalmas. Nyugdíjasként időm egy részében szívesen tervezem és készítem a saját és rokonságom örömére a faliszőnyegeket.

Bandi István
Nyug.mérnök-tanár
Mayer Andrea
Kollégáim nevében is bátran kijelenthetem, hogy az Ön által készített állványszövőszékeken fiataljaink - szomatikus, pszichés képességeiket, állapotukat maximálisan figyelembe véve - el tudják sajátítani a szőnyegszövő szakma csínját-bínját.

Szőnyegszövős szakoktatónk az alábbi véleményt továbbította hozzám:
A Zsidi Ferenc által készített álló szövőkeretek kis helyigényűek, praktikusan lehet velük az iskolai műhelyt berendezni. Felvetésük egyszerű, egy ember is elvégezheti, de minimális segítséggel még könnyebb és gyorsabb. Legnagyobb erénye, hogy a borda és a nyüst egybeépítődött, így a szövést egyszerűbbé teszi. Nyüstként a láncfonalakat fűzzük bele, mely szádnyílást hoz létre; ugyanakkor az utoljára bevetett vetülékfonalat is leverjük vele. Így ez egyenletesebb és szebb szövést tesz lehetővé. Körülbelül két méter hosszúságú szőttes készíthető rajta. A szőttes maximális szélessége a nyüst hosszával megegyező, ezen belül bármekkora szőttest készíthetünk. Nagyon szeretünk ezeken a szövőkereteken dolgozni, mert szövésük jól átlátható és megmérhető. Számtalan, szebbnél szebb, változatos mintázatú szőnyeget, faliszőnyeget, futókat, párnákat, valamint tarisznyákat készítettünk már rajta.

Mayer Andrea igazgató
Speciális Szakiskola Győr
Dr. Fekete Gáborné
Vélemény a házi szövőszékek használatával kapcsolatban.

A nyúli Márton Lakóotthonban az intézmény megnyitásának kezdetétől /2004./ használjuk a házi szövőszékeket, kezdetben a hasznos időtöltés céljából, 2006. óta pedig - az intézményünkben folyó szociális foglalkoztatás keretében a munka-rehabilitáció munkaeszközeként.

Lakóinkat ún. munka-rehabilitációs foglalkoztatás keretében napi 4-5 ill. 6 órában végeznek különböző kézműves tevékenységet: szövés, gyertyaöntés, papírvirág, és más dísztárgyak készítése, valamint egyéb ház körüli teendőket látnak el.
A szövőtermünkben 7 db szövőszék található, amelyeken naponta folyik a szövés. Az eszközök igénybevétele meglehetősen intenzívnek tekinthető, ennek ellenére a szövőszékekkel az elmúlt években semmi komoly probléma nem fordult elő.
A szövőszékek - egyszerűségüknél fogva - könnyen állítható és összerakható elemekből állnak, így különösebb szakértelmet nem igényelnek.

Használatuk a fogyatékkal élők részéről könnyen elsajátítható, lakóink - minimális segítség mellett - gyakorlatilag szinte önállóan dolgoznak a szövőszékeken. Leginkább a szövés alapanyagának előkészítése, a felvetés és a kész munkadarabok utómunkálatai, a munkavégzés során fellépő technikai nehézségek elhárítása /fonalszakadás, szálfeszesség beállítása, stb./, vagy az esztétikai hibák korrekciója igényel segítői beavatkozást.

Az eszközök mérete optimális, könnyen szállíthatók, mozgathatók. A szövőszékek beállítása lehetővé teszi, hogy a különböző hosszúságú szőttesek egyazon eszközön készülhessenek, ill. úgy kombinálható a munkadarabok mérete /pld. szőnyeg és lábtörlő/ hogy ne legyen pazarolva a felvetőszál.

A szövőszékek felvetése minden - arról lekerülő munkadarab elkészülte után - újbóli munkát kíván, ami a szövőszék konstrukciójából következik.
A szövőszékek szervízelése gyors, bármi nehézség merült fel az évek során, azt a gyártó rövid időn belül megoldotta, így tartósan nem esett ki munkaeszköz a termelésből. Az alkatrész utánpótlás költségkímélő.
A szövőszékeken készülő szőttesek minősége természetesen a rajta dolgozó keze munkájának is függvénye, de kellő gyakorlat után, és megfelelő segítői közreműködés mellett egyenletes minőséget lehet elérni használatuk során, gondolunk itt az esztétikai kivitelre és a szőttesek
megfelelő tartására és az alapanyag függvényében annak tartósságára, ami a termékek eladhatóságának biztosítékai. A házi szövőszéken készülő szőtteseinkkel a győri Baumax Áruházban találkozhatnak az érdeklődők minden hónapban, valamint 2008. novembere óta intézményünk egyik fő beszállítója a Győr belvárosban megnyílt "Segítség Boltja"-nak. Fogyatékkal élő lakóink nagyon szeretnek szőni ezeken a munkaeszközökön, mivel a munka látványos, napi szinten jól mérhető a munkavégzés eredménye, az elkészült darab öröm forrása, és jelentős önbizalom erősítő tényező. Nyúl, 2010. január 18.

Dr. Fekete Gáborné
"HÍD A JÖVŐBE" Alapítvány, Márton Lakóotthona